10 پالایشگاه بزرگ جهان

نیمی از 10 پالایشگاه بزرگ جهان در منطقه آسیا و اقیانوسیه واقع شده است و کشورهایی مانند هند و کره جنوبی رکورددار ساخت بزرگترین مجتمع های پالایشگاهی در جهان هستند.

شاید بسیاری از مردم تصور کنند که کشورهای بزرگ تولید کننده نفت، بزرگترین پالایشگاه ها را نیز در اختیار خود دارند ولی آمار میزان تولید پالایشگاه‌های سراسر دنیا به وضوح نشان می‌دهد که این تصور به هیچ وجه با واقعیت تطابق ندارد و بزرگترین تولید کنندگان نفت در جهان لزوما بزرگترین پالایشگاه ها را در اختیار ندارند. تنها نیمی از 10 پالایشگاه بزرگ جهان در منطقه آسیا و اقیانوسیه واقع شده است و کشورهایی مانند هند و کره جنوبی رکوردار احداث بزرگترین مجتمع های پالایشگاهی در جهان هستند.

هند در صدر

جواهری در تاج! نام بزرگترین پالایشگاه خصوصی در جهان است . “پالایشگاه جام‌نگر” واقع در شمال‌غربی هند در ایالت گجرات قرار دارد. این مجتمع نخستین پالایشگاه کاملاً خصوصی هند و بزرگترین آن، در جهان است که با ظرفیت یک میلیون و 240 هزار بشکه ای خود حدود یک‌چهارم از کل ظرفیت پالایشی کشور هند را به خود اختصاص داده است. جواهری در تاج با بیش از 31 کیلومتر مربع مساحت با قرار گرفتن در کنار بندری بزرگ برای بارگیری فرآوردهای نفتی معادل 50 میلیون تن در سال تنها در 36 ماه احداث شد.تولیدات این پالایشگاه علاوه بر صادرات به بازارهای خارجی، خوراک لازم را برای صنعت پتروشیمی هند که در یک دهه گذشته در حدود 7.86 میلیارد دلار برایش هزینه شده است را تامین می کند.

مجتمع پالایشگاهی پاراگونا

مرکز پالایشگاه پاراگوانا ونزوئلا دومین پالایشگاه بزرگ جهان با ظرفیت 955 هزار بشکه در روز است. ویژگی و بزرگی این مجتمع پالایشگاهی به دلیل ادغام و قرار گرفتن چهار مجتمع پالایشگاهی در کنار یکدیگر است. پالایشگاه های کاردون، گرنده، باجو و آمویی این مرکز پالایشگاهی را تشکیل می دهند. این مجتمع پالایشگاهی به تدریج از سال 1949 ساخته شد و هم اکنون بیش از 50 درصد نیاز کشور ونزوئلا را تامین می کند انفجار مخزن شماره 23 این مرکز پالایشگاهی و کشته شدن 25 نفر در آن مهمترین خبر این پالایشگاه در چند سال اخیر بوده است.

کره جنوبی پیشرو در احداث مجتمع‌های بزرگ پالایشگاهی

سومین پالایشگاه بزرگ جهان در شهر اولسان کره جنوبی قرار دارد. این پالایشگاه با ظرفیت روزانه 840 هزار بشکه تولید مقام سوم را از آن خود کرده است. پالایشگاهی که در سال 1964 نخستین یونیت آن در عرض کمتر از 16 ماه به بهره برداری رسیده که در نوع خود در آن تاریخ بی نظیر بوده است. سومین پالایشگاه بزرگ جهان دارای پنج واحد تقطیر نفت خام و یک واحد پارازایلین با ظرفیت 758 هزار تن در سال است. از ویژگی‌های مهم سومین پالایشگاه بزرگ جهان وجود مخازن بسیار بزرگ دخیره سازی نفت خام و فرآوده‌های نفتی است که در کمتر پالایشگاهی در سطح جهان دیده می‌شود.34 مخزن بزرگ پالایشگاه اولسان کره ظرفیت بسیار بالایی را در اختیار این کشور برای ذخیره سازی نفت خام و دیگر فرآورده های نفتی قرار داده است.

چهارمین پالایشگاه؛ باز هم کره جنوبی

پالایشگاه یئوسو چهارمین پالایشگاه بزگ جهان با ظرفیت پالایش روزانه 775 هزار بشکه در استان jelloa کره جنوبی قرار دارد. این پالایشگاه ابتدا در سال 1969 ساخته شد و واحد دوم آن نیز در سال 2007 به بهره برداری رسید. سورون یکی از سهامداران اصلی این پالایشگاه به شمار می رود.

غول پنجم؛ اونسان

پالایشگاه اونسان در سال 1969 از سوی هولدینگ دو شرکت بزرگGS کلتکسو شورون تاسیس شده است و دارای ویژگی‌های خاصی است. برای نمونه این پالایشگاه دارای کارخانه بزرگ روغن هیدروکراکر و تبدیل مواد سنگین و بی ارزش کوره ها به محصولات با ارزشی همچون نفت سفید و گازوییل است. ویژگی پالایشگاه اونسان یعنی پنجمین پالایشگاه بزرگ جهان نیز در قرار گرفتن دو مجتمع بزرگ پالایشگاهی و پتروشیمی در کنار یکدیگر است به عبارت دیگر پالایشگاه اونسان که در سال 1990 تاسیسی شد با کاربردی دو گانه و تجهیزات خاص خود محصولات پالایشگاهی و پتروشیمی را تولید و به بازار عرضه می کند.

ششمین پالایشگاه

اما ششمین پالایشگاه بزرگ جهان با نام پورت آرتور با ظرفیت تولید 600 هزار بشکه در روز در کنار خلیج مکزیک و در تگزاس آمریکا قرار دارد.  اهمیت این پالایشگاه در تولید بنزین با اکتان بسیار بالا است و این محصول نام این پالایشگاه را در تاریخ به عنوان تامین کننده سوخت هواپیماهی جنگی متفقین در جریان جنگ دوم جهانی ثبت کرد. ششمین پالایشگاه بزرگ جهان در سال 1903 ساخته شد و هم اکنون سهام آن متعلق به دو شرکت شل و آرامکو است و با تولید روزانه 600 هزار بشکه محصولات مختلف به ویژه سوخت هواپیما و گازوییل لقب بزرگترین پالایشگاه کشور آمریکا را به دوش می کشد.

سنگاپور و هفتمین پالایشگاه بزرگ جهان

هفتمین پالایشگاه بزرگ جهان پالایشگاه اکسون موبیل سنگاپور با ظرفیت 592 هزا بشکه در روز است. این پالایشگاه از دو سایت اصلی در دو نقطه مختلف و دو جزیره مختلف کشور سنگاپور تشکیل شده است بخش اصلی آن در جورونگ با ظرفیت 302 هزار بشکه و سایت دیگر در جزیره چوآن سنگاپور با ظرفیت 290 هزار بشکه قرار دارد. قسمت اصلی این پالایشگاه در سال 1966 احدث شد و چهار سال بعد و در سال 1970 سایت دوم آن نیز ساخته و به بهره برداری رسید.

هشتمین در دنیا و دومین در آمریکا

هشتمین پالایشگاه بزرگ جهان با نام بی‌تاون نیز در آمریکا قرار دارد این پالایشگاه نیز به صورت مجتمعی پالایشگاهی و پتروشیمی محصولات متنوعی را به بازار عرضه می کند و در نوع خود در ایالات متحده آمریکا بی نظیر است. این پالایشگاه نیز در تگزاس آمریکا قرار دارد و شرکت اکسون موبیل به عنوان مالک اصلی این پالایشگاه روزانه 584 هزار بشکه انواع محصولات را روانه بازار داخلی آمریکا می کند. بخش پالایشگاهی این مجتمع در سال 1919 و در کنار کانال هوستون احداث شد و لی بخش پتروشیمی آن در سال 1940 و قبل از شروع جنگ جهانی دوم احداث و راه اندازی شد. مجموعه اصلی این مجتمع پالایشگاهی امروزه مرکز فن آوری جهانی در زمینه دانش صنعت نفت و گاز به ویژه در حوزه پایین دستی نفت و گاز و تولید محصولات پتروشیمی است.

آرامکو و نهمین پالایشگاه بزرگ جهان

نهمین پالایشگاه بزرگ جهان با 550 هزار بشکه ظرفیت تولید در اختیار شرکت آرامکو و در حاشیه ساحلی خلیج فارس با نام تنورا است. این پالایشگاه در سال 1945 احداث شد محصولات این پالایشگاه به ظهران عربستان ارسال شده و تنها بخش ناچیزی از آن به خارج از کشور صادر می شود.

دهمین در دنیا

پالایشگاه گریویل در ایالت لوییزینا آمریکا دهمین پالایشگاه بزرگ در جهان و سومین پالایشگاه بزرگ در آمریکا است. ظریفت تولیدی این پالایشگاه 522 هزار بشکه در روز است و سهام آن متعلق به شرکت ماراتن پترولیوم در آمریکا است. ویژگی این پالایشگاه بزرگ ساخت آن در طول سه سال است احداث دهمین پالایشگاه بزرگ جهان در سال 1973 و بهره برداری از آن در سال 1976 است.

منبع: www.mizenaft.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *