بررسی اثرات گرمایش جهانی بر ذوب شدن یخ های قطبی و سطح آب ها

پردیس فناوری کیش_طرح ملی مشاوره و صنعت ملی_گروه محیط زیست

مقدمه

سطح آب اقیانوس ها به طور پیوسته در حال افزایش است که میتواند باعث
تغییرات آب و هوایی و اقلیمی شدید در سرتاسر جهان شود.

اما چه کار از دست ما بر می آید؟

با ادامه یافتن انتشار گاز های گلخانه ای به درون جو،اقیانوس ها نیز تحت تاثیر
قرار گرفته اند.دریاها و اقیانوس ها بیش از %90 حرارت حاصل از انتشار گاز
های گلخانه ای را به خود جذب میکنند.

سال 2018 رکورد گرم شدن اقیانوس های جهان شکست.

عبارت تغییرات اقلیمی

اغلب اوقات تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی یکسان پنداشته میشوند،ولی
دانشمندان ترجیحا از عبارت تغییرات اقلیمی برای توصیف شرایط آب و
هوایی و اقلیمی حاکم بر جهان استفاده میکنند.

افزایش سطح آب ها یکی از این تغییرات است.سطح آب اقیانوس ها به طور
متوسط از سال 1880م(حدود 140 سال پیش) بیش از 23cm بالا آمده است.
این در حالیست که حدود 8cm از این افزایش تنها در 25 سال گذشته روی
داده است.هرسال نیز سطح آب دریاها 302mm به طور متوسط بالا می آید.

دلایل عمده اثرات تغییرات اقلیمی

انبساط حرارتی :

وقتی آب گرم تر میشود،حجمش افزایش پیدا میکند و چگالی اش کاهش.حدود نیمی از
افزایش سطح اقیانوس ها طی 25 سال گذشته به این مورد مربوط است .

2) آب شدن یخچال های طبیعی :

یخچال ها هر سال در تابستان که هوا گرم است به طور طبیعی مقداری ذوب میشوند ولی در زمستان به دلیل سرمای هوا و بارش برف،یخ از دست رفته جبران میشود .اما در سال های گذشته بدلیل گرمایش جهانی تابستان ها گرمتر از حد معمول میشوند و این باعث میشود که آب شدن تابستانی نیز بیش از حد معمول باشد.از طرف دیگر زمستان ها نیز گرمتر از حد معمول شده اند و سرمای هوا و بارش برف به اندازه ی معمول نیست. در نتیجه آب شدن تابستانی به یخ زدن زمستانی میچربد و بدین ترتیب یخچال در طول زمان کوچک و کوچکتر میشود.

3) آب شدن ورقه های گرینلند و قاره ی قطب جنوبAntarctica)) :

مانند یخچال ها،دماهای بیش از حد معمول باعث شده تا ورقه های عظیم یخی در گرینلند و قاره ی قطب جنوب روندشان به سمت کوچکتر شدن باشد.

پیامد ها

بالا آمدن اندک سطح اقیانوس ها نیز میتواند پیامد های بسیار شدیدی داشته باشد . سکونتگاه های ساحلی را نابود میکند و در مناطق با فاصله ی بیشتر از دریا نیز میتواند باعث فرسایش شدید،سیلاب های مرگبار و آلودگی زمین های کشاورزی به نمک و در نتیجه از بین رفتن آنها و نابود شدن زیستگاه های آبزیان پرندگان و گیاهان میشود.

افزایش سطح دریا ها همچنین با توفان ها و جبهه های هوایی خطرناک نیز مرتبط است .

تحقیقی دریافت که افزایش سطح دریا ها با بزرگ تر شدن و کندشدن حرکت توفان ها در ارتباط است که کندتر و بزرگتر شدن توفان ها باعث بارش مقادیر بسیار بیشتر باران و پیامد های بسیار شدید می شود که میتوانند هر آنچه در سر راهشان قرار میگیرند را نابود کنند .

همین حالا ، سیلاب و افزایش سطح آب در بعضی از مناطق کم ارتفاع و نزدیک به سطح دریا باعث شده تا بسیاری مجبور به مهاجرت به مناطق مرتفع تر شوند. میلیون ها نفر نیز در مناطقس زندگی میکنند که خطر سیلاب های بسیار شدید و دیگر تغییرات اقلیمی سنگین تهدیدشان میکند.

همچنین امکانات اساسی مانند دسترسی به خطوط تلفن منطقه ای، بین المللی و اینترنت

بدلیل قرار گرفتن بیشتر زیر بنای ارتباطی در مسیر بالا آمدن سطح اقیانوس ها در معرض خطر قرار دارند.

سازگاری با شرایط

با توجه به این مطالب ، هم اکنون بسیاری از شهر ها و کشور هتی ساحلی در حال آماده کردن خود هستند حتی با هزینه های گزاف .

ساختن دیوار در کنار دریا،ساختن جاده های جایگزین برای نقاط نزدیک به دریا،کاشتن مانگرو و ایجاد دیگر پوشش های گیاهی همگی از اقدامات در حال انجام برای مقابله با پیامدهای افزایش سطح دریاست . در جاکارتا ، پروژه ای 40 میلیارد دلاری قرار است شهر را بوسیله ی دیواری 24 متری محافظت کند .

روتردام که مرکز جهانی ایجاد آمادگی در برابر مخاطرات طبیعی است ، مدل هایی برای مقابله با فرسایش ، سیل های ویرانگر و از بین رفتن زمین ها پیشنهاد داده است . این شهر موانع سیستم تخلیه آب ، سازه های خلاقانه ای مانند water square ساخته است .

این روند تا کجا ادامه دارد؟

پیش بینی ها میگویند که روند گرمایش زمین ادامه حواهد داشت و احتمالا شتاب هم خواهد گرفت که باعث ادامه یافتن روند افزایش ارتفاع اقیانوس ها میشود. این بدان معناست که صد ها شهر ساحلی با پیامدهای ناشی از این افزایش روبرو خواهند شد.

اما پیش بینی اینکه چقدر و در طی چه مدتی افزایش سطح اقیانوس ها رخ خواهد داد هنوز معلوم نیست و تحقیقات بسیاری در این مورد در جریان است.

بر اساس آخرین گزارشی که    IPCCپیشنهاد داده است، می توان انتظار داشت اقیانوس ها بین 26 تا 77cm افزایش سطح داشته باشند در حالی که دمای متوسط کره زمین 1/5 درجه افزایش می یابد.

این میزان برای تحت تاثیر قرار دادن بسیاری از شهر های ساحل شرقی آمریکا از جمله شهر نیویورک کافی است.

برسی دیگری که توسط ناسا و آژانس فضایی اروپا مشترکا انجام شد نتایج بدبینانه تری داشت و پیش بینی کرد که میزان این افزایش کمتر از 65сm نخواهد بود البته به شرطی که شرایط آب و هوایی فعلی پایدار باشد.

اگر تمامی یخ های موجود در قطبین و یخچال ها ذوب شوند،باعث افزایش 66m سطح آب ها خواهد شد. این اتفاق در صورت وقوع باعث محو شدن کامل بسیاری از کشور های جهان در زیر آب خواهد شد. البته این شرایط بسیار دور از ذهن است و دانشمندان احتمال وقوع آن را ناچیز میدانند. هر چند در صورت استفاده لجام گسیخته انسان از سوخت های فسیلی ممکن است در آینده دیگر خیلی هم دور از ذهن نباشد.

دانشمندان به طور پیوسته در حال به روز کردن مدل های خود از اقیانوس ها و دریا ها و تغییرات سطح آنها میباشند.

آنها همچنین به این نکته اشاره میکنند که همکاری کشور ها برای کاهش استفاده از گاز های گلخانه ای و آزاد کردن گاز های گلخانه ا به درون جو میتواند تاثیر شگرفی به افزایش سطح اقیانوس ها داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *