بررسی نقش تغییرات آب و هوایی در تولید پاتوژن ها
پردیس فناوری کیش طرح مشاوره متخصصین صنعت و مدیریت گروه علوم و مهندسی محیط زست
طبق برآوردهای چند محقق، اثرات گرمشدن کره زمین قابل توجه است و این زنجیره حوادث بهطور کلی وجهه خوبی ندارد.
میکروبها بهعنوان بازیافتکننده های محیط زیستی در زمین، نقشی بزرگ ایفا میکنند.
بسته به قدرت ژنومی خود، میکروبها میتوانند از ترکیبات خاصی استفاده کنند .
سپس طی مراحلی آنها را به شکل دیگری تبدیل کنند که توسط گروههای دیگر موجودات زنده قابل استفاده باشند.
با رشد میکروبها میتوانیم ظهور پاتوژنهای عفونی جدید را شاهد باشیم.
این پاتوژنها در برابر دماهای بیشتر از حد تحمل بدن ما مقاوم هستند.
پاتوژنهای عفونی تشکیلشده طی این شرایط، نسبت به دماهای بالاتر قابل تحمل تر است و نیز میتوانند از سد دفاعی سیستم ایمنی بدن تجاوز کنند.
گرمشدن کره زمین بیشتر ناشی از تولید گازهای گلخانهای و انتشار آنها است؛ بهعنوان مثال دیاکسید کربن و متان. میل طبیعی این گازها این است که انرژی گرمایی منعکسشده توسط سطح زمین را هدر دهند.
حساسیت میکروارگانیسمها با گرمشدن کره زمین، مبحثی است که توسط محققان تشخیص داده شده است.
در حقیقت، بسیاری از گیاهان و حیوانات تا حد خیلی زیادی به میکروبها وابسته هستند.
بهعنوان مثال، در سیستم چرخه کربن، میکروبها از ترکیبات آلی استفاده میکنند و سپس با تجزیه آنها در طبیعت، دیاکسید کربن بهعنوان محصول جانبی آزاد میشود.
پیشبینی ها حاکی از آن است که با افزایش دما این فرایندهای میکروبی قوت بگیرند؛ از جمله نشر دیاکسید کربن.
اثر متقابل دیگری که با افزایش دما شاهدش هستیم این است که ممکن است شمار زیادی از زیستگاهها تحت تأثیر قرار بگیرد.
یخچالهای طبیعی یکی از آن دسته منابع است که درجه حرارت بالا میتواند آن را از بین ببرد.
با آب شدن این یخهای طبیعی، برخی درختان که از آب آنها تغذیه میشدند در معرض خطر قرار میگیرند.
بدون درختان، جذب دیاکسید کربن از جو کم میشود و این امر به نوبه خود باعث افزایش میزان دیاکسید کربن موجود در جو میشود.
گروهی از محققان این پیام را منعکس نمودند که تغییرات جهانی آب و هوا فقط ناشی از اثرات مخرب سیستم حاکم در طبیعت نیست، بلکه میتواند میکروبهای خطرناک برای سلامتی انسان نیز پخش کند.
انسان میتواند گسترهای بزرگ از دمای محیط -ولو بیشتر از حد مجاز باشد- را تحمل کند. این در حالی است که برخی از میکروبها میتوانند همین کار را بهتر از ما آدمها انجام دهند.
ساختار میکروبها بهنحوی است که میتوانند دماهای بالاتر از آنچه آستانه تحمل انسان است را تاب آورد.
ظاهراً این عوامل بیماریزا نه صرفاً برای ما انسانها، بلکه برای حیوانات و نیز محصولاتِ آسیبپذیر نیز تهدید کننده تلقی میگردند.
بنابراین این اثر منفی میتواند به لحاظ زیستمحیطی، بهویژه در زنجیره غذایی رسوخ کند.
افزایش دما منجر به یک فعالیت میکروبی شدید میشود.
به همین دلیل، محققان در حال حاضر مشغول بررسی آن بهمنظور مبارزه با آلودگی گاز متان هستند.
این باکتریها میتوانند 11 کیلوگرم در سال متان مصرف کنند و بنابراین میتوانند به کاهش میزان متان ساطع شده توسط کارخانهها و محلهای دفن زباله کمک کنند.