گرایش داروسازی رشته مهندسی شیمی

پردیس فناوری کیش_طرح مشاوره متخصصین صنعت و مدیریت_گروه مهندسی شیمی

گرایش داروسازی مهندسی شیمی با هدف به کار گیری علوم و فنون جدید مهندسی در طراحی دستگاهها, خطوط فرآیند و تولید مواد دارویی برنامه ریزی و ایجاد گردیده است. این گرایش جنبه های تئوری و عملی طراحی را که شامل طراحی واحدهای فرآیند، طراحی خطوط مختلف آماده سازی، فرآوری، کنترل و بسته بندی مواد دارویی و همچنین طراحی کارخانجات تولیدی صنایع داروسازی می باشد را مورد توجه قرار می دهد.

این دوره آموزشی-پژوهشی با اهداف زیر تشکیل می گردد: آموزش مهندسین شیمی به منظور توسعه، راهبری، بهره برداری و طراحی فرآیند های صنعت داروسازی و صنایع جانبی آن برای تولید مواد دارویی (Bulk Drugs)، الگوهای استفاده از مواد موثره در تولید دارو (Dosage forms) تولید مواد شیمیایی خیلی خالص دارویی (Fine chemicals) و فرآیندهای بیوتکنولوژیکی کاربردی در صنایع داروسازی می باشد.

صنعت داروسازی کشور، به عنوان یکی از صنایع بزرگ و حیاتی، در مقایسه با دیگر صنایعی که محصولات پیچیده ای تولید می نمایند در حال حاضر از شالوده مهندسی ضعیف تری برخوردار است که این وضعیت درخیلی از کشورهای جهان، حتی در کشورهای پیشرفته نیز مشاهده می گردد. این وضعیت ساده و سنتی به خاطر وجود ارزش افزوده بالا در تولیدات این صنعت دیگر قابل قبول نبوده بلکه وجود پارامترهایی نظیر ایمنی، کیفیت بالا، خلوص، هزینه های بالای راهبری و محافظت های زیست محیطی، لزوم توجه علمی به صنعت و عنایت مضاعف به تحقیقات را بطور آشکار طلب می نماید.

نیاز روز بازار:

امروزه مدیران صنایع داروسازی به دلیل نیاز روز افزون و بی سابقه جامعه به محصولات دارویی، فشار فوق العاده زیادی را در مجموعه خود احساس می کنند. از طرفی دیگر اعمال استانداردهای جدید و سخت توسط دولت ها، باعث شده است که تکنولوژی های موجود جوابگوی آن استانداردها و نیازها نباشد و این در حالیست که صنعت تولید مواد شیمیایی خیلی خالص دارویی و الگوهای استفاده از مواد موثره در تولید مواد اولیه دارویی و دارو از نبودن یک پایه مهندسی قوی رنج می برند.

در حقیقت مقررات جدید در صنعت داروسازی طوری وضع شده اند که فرآیندهای ساخت در ثبت داروهای جدید تضمینی نبوده و نیاز به بازبینی و اصلاح پیوسته روش ساخت دارند، لذا جهت تحقق این امر گزینه دیگری غیر از تربیت نیروهای متخصص و ماهر در این زمینه وجود ندارد.

توسعه های این رشته:

بیش از چندین دهه است که رشته مهندسی شیمی از چارچوب کاملاْ سنتی خود پا فراتر گذاشته و به فرم دانش های به هم پیوسته متشکل از پدیده های انتقال، ترمودینامیک، شیمی، سینتیک و … در آمده است . در سالهای اخیر این علوم آنچنان توسعه یافته اند که ابزارهای قوی علمی بوجود آمده از ماحصل پیشرفت های وسیع علمی این امکان را به بشریت داده است که دانش به دست آمده در یک زمینه از علوم طبیعی به راحتی در زمینه های دیگر قابل استفاده باشد.

چنین انگیزه ای در مهندسی شیمی باعث گسترش اندیشه ها و زمینه های کاملاً نو و جدیدی گردیده است که از جمله آنها می توان به مهندسی داروسازی که در ارتباط تنگاتنگ با علوم زیستی است اشاره نمود.

یک برنامه جامع داروسازی می تواند شکوفایی بخش های قدیمی صنعت داروسازی در تولید انبوه و الگوهای مصرف مواد موثره دارویی را به ارمغان آورد. با گشایش این رشته تحصیلی در دانشگاه، در کوتاه مدت، بنیه علمی صنعت داروسازی تقویت شده و فارغ التحصیلان قادر خواهند بود نیازهای تحقیقاتی این صنعت را در بخش مهندسی شناسایی و راهکارهای مناسب عرضه نمایند. از نقطه نظر آموزشی این امیدواری وجود دارد که دانشجویان با استعداد جذب این دوره شده تا با فراگیری روش های علمی و عملی به یاری صنعت بشتابند.

چارت گرایش داروسازی مهندسی شیمی:

این گرایش همانند سایر گرایش ها ۳۲ واحد دارد که از این ۳۲ واحد، ۲ واحد مربوط به سمینار و ۶ واحد مربوط به پایان نامه است. ۲۴ واحد باقی مانده شامل دروس زیر است که می توان به طور انتخابی مطابق با چارت پیشنهادی دانشگاه انتخاب کرد.

دروس اجباری: سنتيك و طراحي راكتور پيشرفته، طراحي فرآيندهاي صنايع دارويي، رياضيات مهندسي پيشرفته، پديده هاي انتقال و صنايع داروسازي، و تكنولوژي پودر.

دروس اختیاری: اصول استخراج و خالص سازي مواد موثر دارويي، طراحي آزمايش ها و آمار كاربردي، بزرگنمايي دستگاه ها، فرايند اختلاط، سيستم هاي نوين داروسازي.

ذکر این نکته ضروریست که دانشجویان باید از مجموعه دروس اختیاری بالا تنها سه درس را انتخاب کنند. در حال حاضر این گرایش فقط در دانشگاه تهران ارائه می شود و ظرفیت بسیار محدودی دارد. همچنین به منظور آشنايي دانشجويان اين رشته با صنعت و مسائل عملي، دوره كارآموزي اجباري (به عنوان درس جبراني يك واحدي) به مدت ۳ ماه در صنعت داروسازي به برنامه دوره كارشناسي ارشد افزوده مي شود. كارآموزي بايد در تابستان سال اول و بعد از ترم دوم انجام شود.

بازار کار گرایش داروسازی مهندسی شیمی:

بازار کار گرایش داروسازی در مقایسه با سایر گرایش ها محدودتر است و به حوزه معینی محدود می شود. به طور مشخص بازار کار این گرایش در کارخانجات داروسازی کشور می باشد. این گرایش نوپا بوده و هنوز به خوبی در صنعت جا نیفتاده است.

دکتری گرایش داروسازی مهندسی شیمی:

از نظر ادامه تحصیل در مقطع دکتری داخل کشور نیز فعلاً پذیرش ندارد. اما به دلیل جایگاه بالای این رشته در سایر نقاط جهان از نظر شرایط اپلای (ادامه تحصیل در خارج از کشور) جایگاه خیلی خوبی دارد.

ظرفیت پذیرش گرایش داروسازی مهندسی شیمی:

گرایش داروسازی در مقطع کارشناسی ارشد مهندسی شیمی پذیرش بسیار محدودی دارد. در حال حاضر تنها دانشگاه دارای گرایش داروسازی در مقطع ارشد دانشگاه تهران است که مجموع پذیرش های روزانه و شبانه آن کمتر از ۱۰ نفر است.

مجوز داروخانه در گرایش داروسازی مهندسی شیمی:

این گرایش کاملا با رشته داروسازی (رشته تجربی) متفاوت بوده و با این گرایش گرایش نمی توان مجوز باز کردن داروخانه دریافت کرد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *