ماهگرفتگی امشب با حضیض مداری ماه مقارن شده و ماه به بزرگترین اندازه در حالت گرفت دیده میشود.
به گزارش خبرآنلاین، غروب امروز در صورت مساعد بودن شرایط جوی میتوانید شاهد طلوع ماه در وضعیت گرفتگی (خسوف) باشید. ساکنان نواحی شرقی و مرکزی میتوانند آخرین دقایق ماهگرفتگی کلی را همزمان با طلوع ماه در افق شرقی ببینند؛ ساکنان نواحی غربی کشور، میتوانند گرفت جزئی ماه را در زمان طلوع آن مشاهده کنند.
ماهگرفتگی زمانی اتفاق میافتد که خورشید، زمین و ماه روی یک خط قرار میگیرند و ماه درون سایه زمین فرو میرود. از آنجاییکه صفحه مداری ماه به دور زمین حدود ۵ درجه با صفحه مداری زمین به دور خورشید انحراف دارد؛ هر ماه شاهد یک پدیده خورشیدگرفتگی (کسوف) و یک پدیده ماهگرفتگی (خسوف) نیستیم.
در پدیده ماهگرفتگی وقتی ماه درون سایه زمین فرو میرود، کاملا تاریک نمیشود؛ زیرا جو زمین، بخشی از نور خورشید و بهخصوص طولموجهای بلندتر نور سرخ را با زاویه انحراف اندکی عبور میدهد؛ بنابراین سایه زمین کاملا تاریک نیست و نور سرخ در آن تابیده است. به همین دلیل، ماه در اوج گرفت به رنگ سرخ دیده میشود.
امشب، پدیده دیگری نیز با ماهگرفتگی مقارن شده و آن، حضیض مداری ماه است. مدار ماه به دور زمین دایره نیست، بلکه بیضی است؛ بههمین دلیل فاصله ماه با زمین در طول گردش مداری آن تغییر میکند. وقتی ماه به نزدیکترین فاصله از زمین میرسد (حضیض)، بزرگتر دیده میشود و وقتی به دورترین فاصله از زمین میرسید (اوج مداری)، به کوچکترین اندازه دیده میشود.