پردیس فناوری کیش_طرح مشاوره متخصصین صنعت و مدیریت_گروه مهندسی شیمی
اَستاتین از عنصرهای شیمیایی جدول تناوبی است و نشانهٔ کوتاه آن At و عدد اتمی آن ۸۵ است. این عنصر کمیابترین عنصر در کره زمین است و کل مقدار آن در کره زمین حدود ۳۰ گرم برآورد میشود. استاتین عنصری جامد، سیاه رنگ و پرتوزا است که در جدول عناصر شیمیایی در گروه ۱۷ جدول و دوره ۶ آن قرار دارد. ویکیپدیا
نماد: At
عدد اتمی: ۸۵
آرایش الکترونی: [Xe] 4f145d106s26p5
نقطه جوش: ۳۳۶٫۸ °C
جرم اتمی: ۲۱۰ u
نقطه ذوب: ۳۰۲ °C
اَستاتین (به لاتین: Astatine) از عنصرهای شیمیایی جدول تناوبی است و نشانهٔ کوتاه آن At و عدد اتمی آن ۸۵ است. این عنصر کمیابترین عنصر در کره زمین است و کل مقدار آن در کره زمین حدود ۳۰ گرم برآورد میشود.[۲] استاتین عنصری جامد، سیاه رنگ و پرتوزا است که در جدول عناصر شیمیایی در گروه ۱۷ جدول و دوره ۶ آن قرار دارد. گروه ۱۷ جدول، گروهی شامل شبه فلز ها است که عنصر استاتین سنگینترین هالوژن این گروهاست و نقطه ذوب و انجماد آن از دیگر هالوژنهای سبکتر جدول بیشتر است. استاتین در طولانیترین عمر ایزوتوپی At) ۲۱۰) دارای نیمه عمر ۸٫۱ ساعت است. عنصر استاتین در حدود ۲۰ ایزوتوپ شناخته شده دارد. استاتین در سال ۱۹۴۰ توسط شیمیدانهای آمریکایی امیلیو گینو سگر، کِنِت روس مکنزی و دیل ریموند کارسون در دانشگاه کالیفرنی، برکلی کشف شد. استاتین عنصری پرتوزا است و به صورت منفرد وجود ندارد.
بلکه این عنصر در طبیعت همراه با ایزوتوپهای اورانیوم و توریم وجود دارد. با وجود خاصیت پرتوزایی، از استاتین در رآکتورهای هستهای استفاده نمیشود.
استاتین ۲۱۷ با اورانیوم ۲۳۳ و نپتونیم ۲۳۹ در تعادل است و از اجتماع توریم و اورانیوم با نوترونهای طبیعی حاصل میشود. از اشکال دیگر استاتین میتوان به هیدرید آستاتین (به لاتین: HAt) نیز اشاره نمود و باید توجه داشت که این ترکیب با یک هیدروژن است و نه هالید و در مورد هالیدها تنها واکنش با هالوژنهای سبک امکانپذیر است.
اثرات استاتین بر روی سلامتی
استاتین به دلیل خواص پرتوزا برای بدن انسان مضر است و هنگام بررسی آن در آزمایشگاههای هستهای روشهای ویژهای برای مطالعه و بررسی آن مورد استفاده قرار میگیرد. استاتین نوعی هالوژن است و احتمالاً مانند ید در غده تیروئید تجمع مییابد. از نظر شیمیایی، سمی بودن استاتین مانند ید است.