جوهر نعنا

پردیس فناوری کیش-طرح مشاوره متخصصین صنعت ومدیریت-گروه شیمی

جوهر نعنا

منتول

جوهر نعنا (به انگلیسی: Menthol) که یک الکل ده کربنی است از روغن اسانس خالص نعنااستخراج می‌شود و به عنوان چاشنی و ماده معطر و دارویی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در ازای هر ۴ الی ۵ کیلوگرم نعنا نزدیک به ۱۰ گرم می‌توان جوهر نعنا استخراج کرد، که هر گرم آن دارای ارزش قیمتی تجاری و بازاری بالایی است.

موارد مصرف

گاه در برطرف کردن خرخر (Snoring) حاصل از گرفتگی بینی مؤثر است.

به عنوان بخور مخصوصاً در فصل سرد زمستان و در محیط‌های سربسته استفاده می‌شود و ۱۰ تا ۲۰ قطره داروی منتول مایع را در دستگاه بخور یا ظرف آب جوش می‌ریزند تا اسانس آن به همراه بخار در فضای اتاق پخش شود.

منتول در تسکین سرماخوردگی، رفع گرفتگی بینی و مخصوصا سینه احساس آرامش بسیار مؤثر و قوی است.

مصرف ۰.۰۱ گرم منتول هنگام خواب آرامش رضایتبخشی را ایجاد می‌کند.

برای رفع گرفتگی بینی نوزادان و کودکان، می‌توان ۵ تا ۲۰ قطرهٔ منتول را در دو طرف بالش یا روی لباس نزدیک بینی چکاند تا بتوانند به خوبی تنفس کنند، راحت شیر بخورند و خواب راحتی داشته باشند.

در عطرها برای ساخت استر متیل استفاده میشود.

در اشکال دارویی به صورت مایع، بالک وپماد استفاده می شود.البته معروفترین فراورده این ماده در ایران پماد ویکس (Vicks) است.

در دردهای موضوعی بر حسب سطح محل درد ۵ تا ۱۵ قطره از داروی منتول مایع را می‌توان در سطوحی مانند پیشانی، گردن، صورت، یا دست و پا و با دست کمی ماساژ دهید تا قطرات در سطح پوست جذب شوند.

در اشکال دارویی به صورت مایع، بالک وپماداستفاده می شود.

در عطرها برای ساخت استر متیل استفاده میشود.

معروفترین فراورده این ماده در ایران پماد ویکس (Vicks) است.

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر

منتول به‌طور انتخابی انتهای اعصاب حسی مربوط به سرما را تحریک کرده و باعث احساس سرما می‌شود؛ و همچنین مصرف آن بر روی پوست باعث گشاد شدن عروق می‌شود و احساس سرما ایجاد می‌کند و به دنبال آن اثر ضد درد ظاهر می‌گردد.

اثرات دارویی

ضد احتقاق بینی

مسکن سردرد

ضد درد موضوعی

ضد خارش

تسکین دهنده علایم تنفسی مانند برونشیت، سینوزیت و سرفه

سم‌شناسی

بلعیدن منتول بیش از ده گرم می‌تواند سمی باشد و همچنین در صورت مصرف بیش از حد محصولات حاوی منتول امکان اُوِردوز وجود دارد. میانگین دوز مرگبار در موش آزمایشگاهی در حدود 192 mg/kg برآورد شده‌است. البته منابع دیگری اعداد بالاتری مانند 2900 mg/kg در موش و 5001 mg/kg در خرگوش را اعلام کرده‌اند.

جهت اطلاعات بیشتربه سایت پردیس فناوری کیش مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *