دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز اعلام کرد: توافق کشورهای عضو و غیر عضو اوپک برای کاهش تولید نفت به بازگشت توازن به بازار جهانی گاز نیز کمک میکند.
به گزارش پایگاه خبر پلاتساز مسکو، محمد حسین عادلی، دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جیییسیاف) اعلام کرد تلاش تولیدکنندگان نفت عضو و غیر عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) برای کاهش عرضه و توازن بازار جهانی نفت، به بازگشت توازن به بازارهای جهانی گاز طبیعی تا سال ۲۰۲۲ میلادی نیز کمک خواهد کرد.
وی اعلام کرد: با توجه به پیوند قیمت گاز و نفت، افزایش و تثبیت قیمت نفت میتواند در افزایش قیمت گاز نیز انعکاس یابد.
دبیر کل جیییسیاف گفت: اگر تولیدکنندگان و صادرکنندگان بیشترین تلاش را برای تثبیت قیمت نفت به کار گیرند، این به قیمت گاز نیز کمک میکند، زیرا چه خوشتان بیاید چه نه، نفت و گاز سوختهای جایگزین هم هستند و بسیاری از قراردادهای گازی بر اساس نفت قیمت گذاری میشوند.
عادلی افزود: با توجه به پایداری نسبی این توافق میان تولیدکنندگان نفت عضو و غیر عضو اوپک و احتمال تمدید آن، پیش بینی میکنم که وضع نسبتاً پایدار کنونی ادامه یابد؛ اگر اوضاع به همین منوال ادامه یابد، ممکن است تأثیری مثبت بر قیمت گاز نیز داشته باشد و در نهایت به سرمایه گذاران برای تصمیمگیری کمک کند.
با این همه، به گفته وی با وجود مذاکره تولیدکنندگان نفت برای تمدید توافق کاهش تولید نفت تا پایان سال ۲۰۱۸ میلادی، تحقق توافقی مشابه میان کشورهای تولیدکننده گاز بعید است.
دبیر کل جیییسیاف گفت: با توجه به ماهیت متفاوت نفت و گاز، درباره تأثیر چنین توافقی (برای کاهش تولید گاز) بر بازارهای منطقهای تردید دارم؛ در برخی مناطق سلطه با الانجی و در برخی مناطق سلطه با خط لوله است و تصور این که گاز به یک کالای جهانی و قابل مدیریت از نظر تولید تبدیل شود، دشوار است.
به گفته عادلی، عواملی همچون وضع نامطلوب اقتصادی، کاهش شدید قیمت گاز و گرایش به معاملات کوتاه مدت و تک محموله که تردید را در میان تولیدکنندگان بیشتر کرده است، سبب شدهاند سرمایهگذاری در تولید گاز کاهشی شدید داشته باشد.
با این همه، به گفته وی با توجه به این که کاهش سرمایهگذاری سبب کاهش عرضه خواهد شد، این وضع تا سال ۲۰۲۲ میلادی دگرگون خواهد شد.