تکنولوژی VR چیست؟
پردیس فناوری کیش_طرح مشاوره متخصصین صنعت و مدیریت_گروه صنعت و فناوری
واقعیت مجازی (به انگلیسی: Virtual Reality) (اختصاری VR) عبارتند از تلاش بشر برای برداشتن مرزهای بین فضای واقعی و فضای مجازی. سال هاست که محققین به دنبال راهی برای ادغام کردن فضای مجازی و فضای واقعی هستند و این همه تحقیق برای آسان کردن زندگی انسانها و ایجاد جذابیت در میان مشغلههای فراوان کاری در اجتماعهای امروزی که همه درگیر زندگی روزمره هستند ایجاد چنین فضا یی که انسانها را گاهی از خستگیها و مشغلههای فکری دور میکند به شدت احساس میشود تفاوت این طرح با دیدن فیلم سه بعدی در این است که مخاطب در واقعیت مجازی خود را درون فضا احساس میکند ولی در فیلم سهبعدی آن را بیرون از نمایشگر میبیند.
به عبارت دیگر فناوری واقعیت مجازی تجربهٔ قرارگیری کامل در یک محیط مجازی و دیجیتال است و دنیای فیزیکی را کاملاً نادیده میگیرد یا به اصطلاح، جهانی مجازی به موزات جهان واقعی است. در این فناوری با استفاده از عینکهای VR کاربران میتوانند در یک محیط مجازی قرار بگیرند و از قابلیت تغییر در محیط پیرامون خود بهره برند.
واقعیت مجازی چیست؟
واقعیت مجازی یک تکنولوژی و فناوری نوین است که به کاربر امکان میدهد تا با یک محیط شبیهسازی رایانهای اندرکنش یا تعامل داشته باشد. بیشتر محیطهای واقعیت مجازی تجهیزاتی برای اندرکنش تصویری انسان با رایانه هستند اما گروه محدودی نیز دارای حسگرهایی صوتی یا لمسی برای تعامل با کاربر هستند. نوع دیگری از واقعیت مجازی وجود دارد که توسط تصاویر پانورامای ۳۶۰ درجه ایجاد میشود و در واقع واقعیتی از آنچه هستیم را برای دیگران به نمایش میگذارد. با فناوری واقعیت مجازی میتوان این امکان را فراهم کرد تا افراد بتوانند از امکانات و مکان شما به خوبی دیدن کنند. واقعیت مجازی که از آن به عنوان محیط چند رسانهای همهجانبه هم یاد میشود، یک محیط شبیهسازی کامپیوتری میباشد که میتواند حضور فیزیکی را در یک محل و در یک دنیای واقعی یا یک دنیای مجازی شبیهسازی کند. اغلب محیطهای واقعیت مجازی در درجه اول، تجربههای دیداری میباشند که یا از طریق یک صفحه کامپیوتر یا از طریق دستگاه برجسته بینی قابل رویت میباشند. برخی از شبیهسازها دارای اطلاعات حسی دیگری مانند تولید صدا هم میباشند. در موارد پیشرفته تر، دستگاههای فناوری لمسی شامل اطلاعات لمسی ای میباشند که به عنوان نیروهای بازخورد در صنایع پزشکی و بازیسازی و نظامی شناخته میشوند.
.
برخی هدستهای واقعیت مجازی
- هدست واقعیت مجازی سامسونگ Samsung Gear VR
- کارل زایس (کارل زایس وی آر وان)
- فیسبوک (آکیولوس ریفت)
- اچتیسی (اچتیسی ویو)
- هدست واقعیت مجازی فونیکس (در سه نسخه وان، لایت و پلاس)
- هدست واقعیت مجازی BOBO VR Z4
- ویرگلاس
- هدست VR BOX 2
- گوگل (گوگل کاردبورد)
- عینک واقعیت مجازی SM VR (الهام گرفته شده از گوگل کاردبرد)
- سامسونگ (سامسونگ گر ویآر)
- سونی کامپیوتر انترتینمنت (پروژه مورفیس)
- هومیدو
- فیبروم
- سی مور
- دارویس دایو
- فونیکس پلاس
- هدستهای Oculus
- وی آر اسپیس (تولید شده در ایران
کاربرد واقعیت مجازی در گردشگری
مروزه سازمانهای مدیریت مقصد اعم از متولیان دولتی، بنگاههای تجاری و سازمانهای غیرانتفاعی گردشگری از تکنولوژیهای بروز تصویر برداری و عکاسی برای ارائه بهتر آنچه گردشگر باید راجع به مقصد بداند استفاده میکنند. با افزایش اهمیت صنعت گردشگری و نیاز مبرم به شناساندن ایران واقعی به جهانیان فعالیت مستمر و حرفهای متولیان گردشگری در میهنمان بیش از پیش احساس میشود. به این منظور یکی از شرکتهای دانش محورگردشگری با بهرهگیری از کادر حرفهای اقدام به راهاندازی وبسایتی با هدف اولیه معرفی جاذبههای فرهنگی و طبیعی شناختهشده و شناختهنشدهٔ ایرانی به جهانیان اعم از ملموس و ناملموس نمودهاست. این وبسایت برای اولین بار در ایران اقدام به تولید فیلمهای ۳۶۰ درجه از جاذبههای گردشگری ایران نمودهاست. این فیلمها نسل جدیدی هستند که برای تماشای آن نیازی به تعیین جهت تصویر توسط فیلمبردار نیست، بلکه تماشاگر خود قادر خواهد بود جهت مورد نظرش را انتخاب کند. با کلیک روی فیلم و حرکت دادن موس در رایانههای شخصی یا با حرکت دادن دستگاههای تلفن همراه و تبلت در جهات مختلف این امکان فراهم میشود که کاربر قادر باشد فضا را از جهات مختلف ببیند و به این ترتیب تجربهٔ حضور واقعی در مقصد را بهتر درک کند. با استفاده از عینکهای واقعیت مجازی و موبایل هوشمند این امکان وجود دارد تا عکسها – فیلمهای ۳۶۰ درجه و همچنین بازدیدها را با واقعیت مجازی تجربه کنید. تعدادی از فیلمهای واقعیت مجازی را اینجا میتوانید مشاهده کنید.
تفاوت واقعیت مجازی و واقعیت افزوده در چیست؟
طی دو سال گذشته بیشتر از قبل نام واقعیت مجازی (Virtual Reality) و واقعیت افزوده (Argument Reality) به گوش میرسد. شرکتهای بزرگی همچون اپل، گوگل، اچ تی سی و هوآوی در تلاشند تا محصولات قدرتمندی در این زمینه تولید به بازار عرضه کنند.
واقعیت افزوده یا AR واقعیت را گسترش میدهد و عمدتاً (اما نه همیشه) بر روی صفحه نمایش تلفن هوشمند شما کار میکند. از سوی دیگر، واقعیت مجازی یا VR، بطورکلی شما را درگیر یک فضای مجازی میکند. به عبارت دیگر، در VR کاربر بهطور کامل از لحاظ دیداری و شنیداری درگیر یک فضای مجازی شدهاست.
از نظر شما گستره کدام یک از این دو بزرگتر است؟ واقعیت مجازی یا واقعیت افزوده؟ باید به شما بگوییم که از لحاظ گستره ای از بازیها، واقعیت مجازی دنیای بسیار بزرگتری را در مقایسه به واقعیت افزوده پیش روی شما قرار خواهد داد. بازیهایی مانند Lone Echo , Space Pirates Trainer, Skyworld , Mages Tale , SuperHot VR و Arctic 1 بازیهایی هستند که برای هدستهای واقعیت مجازی آکیلیس یا استیم ارائه شده و ساعتها میتوانند شما را سرگرم کنند.
شاید انجام بازیهای واقعیت مجازی آن هیجان و حسی که در هنگام بازیهای رایانه ای یا کنسول را دارید به شما منتقل نکند اما قطعاً تجربه ای متفاوت با بازیهایی بسیار متفاوتتر از رایانه و کنسول را در اختیار شما قرار خواهد داد.
هیچ جدال یا مسابقهای بین واقعیت مجازی و واقعیت افزوده وجود ندارد. بازیهای واقعیت افزوده هنوز آنقدر گسترش پیدا نکردهاند و البته نیاز است شرکتهای تولیدکننده بازی تلاش بیشتری در این حوزه داشته باشند. در مقابل، گسترهای بسیار بزرگ از بازیهای واقعیت مجازی در اختیار کاربران قرار دارد.
واقعیت افزوده میتواند مکمل واقعیت مجازی باشد نه جایگزین آن؛ اما به جز بازی، اگر در زمینه کسب و کار و آموزش بخواهیم بررسی کنیم، کاربرد واقعیت افزوده برای تولید چیزی یا آموزش کارمندان مفیدتر است اما واقعیت مجازی چنین قابلیتی را ندارد.
تهیه شده در گروه تولید محتوا و خبر همایش نقش مشاوره؛ نویسنده: مهتاب شهبازی