طراحی داخلی دکوراسیون (Interior decoration design) در ایران از جمله رشته های درحال رشد در بازار کار می باشد که نه تنها در ایران بلکه در کشور های دیگر نیز مخاطبان خاص خود را دارد.
رشته طراحی دکوراسیون داخلی از جمله رشتههای پر طرفدار میان علاقه مندان ورود به دانشگاه های داخلی و خارج از کشور است و این موضوع ارتباطی به داخل و یا خارج ایران نداشته و نشان از محبوبیت آن دارد. طریقه ورود به این رشته از دبیرستان و از شاخه کار و دانش است.
ورود به رشته معماری سرآغاز رسیدن به رویای تبدیل شدن به یک طراح دکوراسیون داخلی است.
طراحی داخلی، فرآیند شکلدهی به فضاهای داخلی است که از طریق دستکاری حجم فضایی و اصلاح سطوح صورت میگیرد.
طراح داخلی کسی است که چنین پروژههایی را انجام دهد. طراحی داخلی حرفهای چند بعدی است که شامل توسعه مفهومی، ارتباط با ذینفعان پروژه و مدیریت و اجرای طرح است. در لغت نامه ی وبستر، طراحی داخلی چنین تعریف شده است: «هنر یا عمل برنامهریزی و نظارت بر طراحی و اجرای معماری داخلی و مبلمان»
طراح داخلی معمولا افرادی را برای انجام کارها در ساختمان ها استخدام کرده و خود بر آنها نظارت دارد.
تاریخچه:
رشته طراحی دکوراسیون داخلی، که البته به اختصار با عنوان طراحی داخلی نیز از آن یاد میشود به اواخر قرن هجدهم و اوایل قرن نوزدهم باز میگردد. جایی که پیش از آن هر چه در مورد طراحی و اجرا وجود داشته بر اساس ذوق قریحه درونی و به صورت غریزی انجام میگرفته است. از آنجایی که طراحی داخلی و رشد آن موجبات توسعه جامعه و رشد معماری را در پی داشته است، اتصال این بخش با اتفاقات انقلاب صنعتی، نمود تحول عظیمی در این رشته را خبر میدهد. از آنجا که در دنیا تمامی اصطلاحات اختصاصی شدهاند، طراحی داخلی با دکوراتور داخلی تعاریفی جداگانه به شمار میرود.
سایر گرایشات:
گرایشها شامل طراحی پارکهای تفریحی، موزه و نمایشگاه، طراحی رویدادها مانند جشنها، مراسم عروسی، مهمانیها، همایشها و کنسرتها، طراحی صحنه، طراحی سالن سینما یا تئاتر، طراحی سن و طراحی فیلم و تلویزیون میباشند. در ورای اینها، طراحان داخلی بخصوص فارغالتحصیلان دانشگاه میتوانند بهصورت تخصصی در زمینه طراحی مراکز بهداشتی، مراکز سن شناسی، تسهیلات آموزشی و دیگر زمینههایی بپردازند که به دانش تخصصی نیاز دارند. بعضی از برنامههای تحصیلی در راستای تربیت طراحان در این موارد یا زمینههای دیگر است. برای مثال در دانشگاههای کرونل و فلوریدا امکان تحصیل در رشتههای محیطزیست و رفتارشناسی وجود دارد. مثلاً در دانشگاه فلوریدا، دانشجویان میتوانند در رشته طراحی جامعه بازنشستگان تحصیل کنند.
وظایف طراح داخلی:
ملاقات با مشتریان برای آگاهی از نیازها و نظرات آنها
ایجاد طرح ها مطابق با نیاز مشتریان، بودجه آنها و نوع ساختمان
تهیه طرح اولیه برای نشان دادن به مشتریان
مشاوره دادن به مشتریان در خصوص رنگ ها، پارچه ها، وسائل و مبلمان
ایجاد طرح های نهایی با کمک برنامه های کامپیوتری
مشخص کردن زمان بندی و تخمین هزینه های پروژه
تهیه مبلمان، پارچه ها، کف پوش ها و پوشش دیوارها در صورت لزوم
نظارت بر نصب و اجرای طرح ها
بازدید از پروژه برای اطمینان از رضایت داشتن مشتری
شرایط کاری:
رنج وسیعی از شرایط کاری و فرصتهای شغلی پیش روی فارغالتحصیلان طراحی داخلی است. سازمانهای بزرگ و کوچک، طراحان داخلی را به عنوان کارمند و با ساعات کاری مشخص استخدام میکنند. کار شرکتهای کوچکتر معمولاً بهصورت پیمانی یا پارهوقت است. ۲۶ درصد طراحان داخلی به مشاغل آزاد میپردازند که معمولاً حجم کاری آنها زیاد است. اتمام زمان، کمبود بودجه و نبود مشتری از استرسهای این شغل هستند.
کار طراحان داخلی با مشکلاتی مثل سفر و بازدید از موقعیتهای مختلف همراه است؛ البته با توسعه فناوری، برقراری ارتباط با مشتری و بازدیدها نسبتاً آسانتر و الزام به سفر کمتر شده است. نوآوری که در فضا خلق میکنند باید سلیقه مشتری را ارضا کند.