کشاورزی هوشمند
پردیس فناوری کیش-طرح مشاوره متخصص صنعت و مدیریت-گروه مهندسی کشاورزی
کشاورزی هوشمند به شیوهای نوین از کشت، نگهداری و برداشت محصولات کشاورزی و گیاهان مبتنی بر تکنولوژی و فرایندهای خودکار و هوشمند اشاره دارد.
کشاورزی هوشمند شامل لایههای سختافزاری و نرمافزاری است که با هدف بهینهسازی فرایندها و استفاده از منابع به یکدیگر متصل میشوند. کشاورزی هوشمند نقش مهمی در امنیت غذایی و جلوگیری از اتلاف منابع داشته باشد. راهکارهای کشاورزی هوشمند امروزه در بستر اینترنت اشیا طراحی و پیادهسازی میگردد.
اجزا سیستم
یک راهکار کشاورزی هوشمند، از مجموعهای سختافزار نظیر حسگرهای پایش وضعیت خاک و آب، ایستگاههای هواشناسی، شیر برقی و کنترلکننده آن و معمولاً یک دروازه و همچنین لایههای نرمافزاری شامل پلتفرم جمعآوری و مدیریت دادهها و اپلیکیشنهای کاربر نهایی است.
تجهیزات
در کشاورزی هوشمند از مجموعه ای از:
- ابزار های مدرن از جمله ماهواره ها، هواپیما ها، پهپاد ها
- سیستم های کنترل کننده کشاورزی (Agriculture Automation Controller) برای جمع آوری اطلاعات محیطی مزارع شامل میزان رطوبت ، وضعیت آفات و وضعیت محصولات استفاده می شود.
- ابزار های پرنده با استفاده از سنسور های مادون قرمز
نرم افزار ها
پس از جمع آوری اطلاعات با استفاده از نرم افزار های کشاورزی (agriculture Software) اطلاعات به دست آمده دسته بندی و پردازش می شود . سپس اقدامات لازم نظیر آبیاری ، محلول پاشی ، سم پاشی و … بر اساس تحلیل های نرم افزار انجام می شوند. این نرم افزار ها با تنظیم زمان بندی و ایجاد جدول فرآیند های کشاورزی می توانند باعث افزایش نظم در مراحل مختلف کشاورزی شوند
بسترهای ارتباطی
کشاورزی هوشمند در بسترهای ارتباطی وای-فای، جیاسام، سرویس بسته امواج رادیویی طراحی و اجرا میشوند.. در این میان پروتکلهای دوربرد کممصرف نظیر LoRa و Sigfox برای مساحتهای بزرگ بیشتر از سایر پروتکلهای ارتباطی مورد استفاده قرار میگیرند.
کاربردها
کشاورزی هوشمند در موارد زیر کاربرد دارد:
- مزارع و زمینهای کشاورزی
- باغها و گلخانهها
- فضاهای سبز شهری
- باغچهها و فضای سبز مسکونی
- گلدانهای خانگی
مزایای کشاورزی هوشمند
- صرفه جویی در آب مصرفی
- صرفه جویی در منابع انسانی
- امکان پایش و رصد دائمی وضعیت خاک، آب و گیاهان
- امکان کنترل و دسترسی سیستم از راه دور
- قابلیت توسعه و یکپارچگی سیستم با اجزا دیگر
- بهبود وضعیت رشد و سلامت گیاهان
- افزایش بهرهوری زمینهای کشاورزی