پردیس فناوری کیشطرح مشاوره متخصصین صنعت و مدیریت گروه صنعت و مدیریت شیمی
تا روزی که آب شیرین کامهای زیادی را شیرین کند زمان زیادی باقی نیست
آب شور
آبی است که دارای مقادیر بالای نمک باشد. ترکیب آنیونها و کاتیونها در بروز تغییر خواص آب بسیار حائز
اهمیت است مثلاً مزه شوری آب ناشی از غلظت یون کلر (آنیون) میباشد که شدت شوری بستگی به ترکیبات
شیمایی آب دارد. به طوریکه اگر کاتیون سدیم باشد در آبهای با غلظت ۲۵۰ میلیگرم مزه شوری آب محسوس
است. اما اگر کاتیون کلسیم یا منیزیم باشد تا غلظت ۱۰۰۰ میلیگرم در لیتر یون کلر ممکن است مزه شوری در
آب آشکار نگردد. امروزه ۳٫۵ درصد از آب کل دنیا را مواد معدنی تشکیل میدهد که عمدهٔ آن نمک یا همان کلسیم
کلراید (cacl2) است.
در حال حاضر مقیاس استاندارد و قابل قبول در تفکیک تودههای آبی به شرح ذیل میباشد:
بازه شوری (ppt) نوع توده آب:
کمتر از ۰٫۵ آب شیرین Fresh water
۳۰–۰٫۵ آب لب شور Brackish water
۵۰–۳۰ آب شور Salt water
بیشتر از ۵۰ آب شورگن Brine
شوری آب دریاها و اقیانوسها آنها را در برابر فساد مقاوم میسازد.
علت شوری آب:
شوری آب حاصل پیوند آنیونهایی مثل کلر با کاتیونهایی از جمله سدیم، کلسیم و … است که تشکیل نمک میدهند
و تنها در صورت تشکیل نمک مربوطه مزه شوری آب احساس میشود. شدت شوری بستگی به این دارد که کدام
کاتیون با یون کلر واکنش بدهد که در این مورد نمک طعام یا همان NaCl در مقایسه با کلرید کلسیم و منیزیم
شورتر است؛ بنابراین آبی شور است که حتماً نمک تشکیل شود و اگر کلر به تنهایی وجود داشته باشد آب شور
نیست و تنها TDS آن بالاست. مقدار عمدهٔ نمک در آبها به دلیل انحلال مواد پوستهٔ زمین بعلت فرسایش در آب
است اما دیگر علت شوری آب دریاها به جهت فعالیتهای آتش فشانی است.
مقدار شوری آب در نواحی مختلف زمین متفاوت است و این میزان بستگی به جنس خاک آن ناحیه دارد.
آبِ لبشور
( به انگلیسی : Brackish water) آبی است که میزان نمک در آن از آبِ شیرین بیشتر و از آب دریا کمتر باشد.
آب لبشور آبی است که کل مواد جامد آن بین ۱۵۰۰ تا ۵۰۰۰ میلیگرم در لیتر باشدو معمولاً در اثر مخلوط شدن
آب دریا و آب رودخانههایی که به دریا میریزد پیدا میشود. همچنین برخی دریاچهها و تالابها ممکن است دارای
آب لبشور باشد و نیز در مناطق نزدیک به دریا ، آب چاه های آب به علت نفوذ آب دریا لب شور هستند . آب های
لب شور به راحتی با تکنولوژی تصفیه آباسمزمعکوس قابل تصفیه شدن و شیرین سازی هستند .
نحوه تشخیص آبهای لب شور از آب دریا
پردیس فناوری کیشطرح مشاوره متخصصین صنعت و مدیریت گروه صنعت و مدیریت شیمی
هیچ معیار دقیق جهانی برای تشخیص آبهای لب شور از آب دریا وجود ندارد.
در واقع معیاری برای تعیین این که چه میزان نمک باید در آب وجود داشته باشد تا آب لب شور داشته باشیم وجود ندارد.
میزان شوری به شما نشان میدهد چه اندازه نمک در یک حجم مشخص مایع قرار دارد و معمولاً با واحد ppt یا ppm بیان میشود.
ppt بیانگر آن است که به ازای هر هزار اونس آب، یک اونس نمک وجود دارد. در آب شیرین 80 درصد آب و 20 درصد شکر وجود دارد. این معیار معادل 200ppt از شکر است.
بر اساس این معیار، ppt آب لب شور بین 0.5 تا 2 است.
به بیان دیگر شوری آن بین 0.5 تا 2 ppt از نمک محلول در خود دارد.
آب شیرین چیزی کمتر از 0.5ppt از نمک محلول دارد. این مقیاس برای آب دریا بیش از 2ppt است
تصفیه آب لب شور
پردیس فناوری کیشطرح مشاوره متخصصین صنعت و مدیریت گروه صنعت و مدیریت شیمی
ممبرینهای اسمز معکوس به طور گسترده در نمک زدایی از آب لب شور استفاده می شود.
ممبرین های آب لب شور CSM برای غلظت نمک (TDS) زیر ppm 10000 استفاده می شود.
از کاربردهای مختلف این ممبرین ها می توان به آب شرب، صنعتی، دارویی، تصفیه پساب و تغلیظ سازی در صنایع غذایی و دارویی اشاره کرد.
عموماً آبهای سطحی ناشی از آب شدن سطحی برفها و جاری شدن از کوههای در محدوده آبهای لب شور و شیرین قرار میگیرند. این نو آبها را میتوان از سیستمهای انعقاد و لختهسازی و تصفیه فیزیکی آب به روش اسمز معکوس جهت حذف نمکهای محلول آن استفاده نمود. بخشی از آب های سطحی جذب سفرههای زیر زمینی شده و به صورت آب انبارهای بزرگ تحت انحلال با املاح در زمین میتواند باعث بالا رفتن شوری آن گردد. اگر این املاح تا زیر 5000 میلیگرم بر لیتر باشند میتوانند در طبقه آبهای لب شور قرار گرفته و سیستم آن با صرف هزینه کمتری تصفیه و شیرینسازی گردد. در صورتی که آین آبهای سطحی با سطح بالایی از نمکهای محلول در سفرههای زیرزمینی انحلال پیدا نماید و شوری آب بیش از 5000 میلیگرم در لینر گردد باید از روش سیستم اسمز معکوس دریایی جهت شیرینسازی استفاده نمود
پردیس فناوری کیشطرح مشاوره متخصصین صنعت و مدیریت گروه صنعت و مدیریت شیمی