فاضلاب صنعتی چیست و چگونه طبقهبندی میشود!!!
پردیس فناوری کیش طرح مشاوره متخصصین صنعت و مدیریت گروه علوم ومهندسی محیط زیست
تعریف فاضلاب صنعتی و طبقهبندی فاضلابهای صنعتی براساس نوع آلاینده :
در تعریف ساده فاضلاب صنعتی چیست و چگونه طبقهبندی میشود باید گفت که فاضلاب صنعتی، به آبی گفته میشود که در تولید و ساخت یک محصول تجاری مورد استفاده قرار گرفته و بعنوان محصول ثانویه از سیستم خارج میشود.
فاضلابهای صنعتی، محصول جانبی کارخانجات تولیدی هستند. کارخانجات مختلفی که میتوانند مواد غذایی، پوشاک، نوشیدنی، کاغذ و انواع مواد شیمیایی مورد نیاز ما را تولید کنند. در تمامی این محصولات آب بعنوان یک ماده مصرفی در بخشی از فرایند تولید مورد استفاده قرار میگیرد. با توجه به تنوع کارخانجات صنعتی و حجم بالای فاضلاب صنعتی در کشور نیازمند شناسایی روشهای مناسب برای مدیریت و تصفیه فاضلابهای صنعتی هستیم. اولین گام در مدیریت فاضلابهای صنعتی شناخت کامل از فاضلاب خروجی کارخانجات است.
یکی از اولویتهای فعالیت واتک، مرکز تخصصی شتابدهی حوزه آب، تصفیه و باز چرخانی است. در این مقاله به بررسی و طبقهبندی انواع فاضلابهای صنعتی میپردازیم.
طبقهبندی صنایع بر اساس میزان تولید فاضلاب :
میتوان صنایع فعال در کشور را از نظر میزان تولید فاضلاب به ۳ دسته اصلی تقسیم کرد:
- صنایع بدون فاضلاب: صنایعی که فرایند تولید آنها وابسته به آب نیست، در نتیجه فاضلاب هم ندارند. مانند کارخانجات تولید لوازم خانگی
- صنایع با فاضلاب متوسط: دستهای از صنایع هستند که قسمتی از فرایند تولید آنها وابسته به آب است. مانند کارخانجات نساجی
- صنایع با فاضلاب زیاد: صنایعی که تمام فرایندهای تولید محصول وابسته به آب است و در نتیجه مقدار فاضلاب صنعتی بسیار بالایی تولید میکنند. مانند کارخانجات تولید مواد غذایی
طبقهبندی فاضلابهای صنعتی براساس صنایع :
کاغذ و خمیر کاغذ
تولید کاغذ جز صنایع پر مصرف از منظر انرژی و آب است. مقدار اکسیژن بیوشیمیایی (BOD) و مقدار اکسیژن شیمیایی (COD)، مواد جامد و ترکیبات آلی از جمله اصلیترین آلایندههای موجود در فاضلاب کاغذسازی و خمیرسازی هستند. صنعت کاغذ و خمیر کاغذ از جمله صنایعی هستند که مقدار فاضلاب زیادی تولید میکنند.
معدن
استخراج مواد معدنی و انواع کانیهای فلزی و غیرفلزی نیازمند مصرف آب است. فاضلاب خروجی از کارخانجات معدنی عبارتست از ذرات معدنی، فلزات، انواع اسید، نمکها و روغنهای هیدرولیک.
نفت و پتروشیمی
پتروشیمیها بعنوان یکی از تولیدکنندههای عمده فاضلاب صنعتی در کشور محسوب میشوند. عمده آلایندههای موجود در فاضلاب پتروشیمی از نوع آلی هستند. مقدار اکسیژن بیوشیمیایی (BOD) و مقدار اکسیژن شیمیایی (COD)، مواد جامد و ترکیبات آلی از جمله اصلیترین آلایندههای موجود در پتروشیمیها و صنایع نفتی است.
آهن و فولاد
عمده آلایندههای موجود در فاضلاب کارخانجات فولادسازی عبارتند از مقدار اکسیژن بیوشیمیایی (BOD) و مقدار اکسیژن شیمیایی (COD)، فلزات، روغن و چربی، اسیدها، فنول و سیانید.
صنایع غذایی
صنایع غذایی از جمله صنایع تولید کننده فاضلاب زیاد به شمار میروند. عمده آلایندههای موجود در صنایع غذایی زیست تخریب پذیر بوده و غیر سمی هستند. مقدار اکسیژن بیوشیمیایی (BOD) و ذرات جامد معلق (SS) عمده آلایندههای موجود فاضلاب صنایع غذایی هستند.
چرم و نساجی
صنایع نساجی از جمله صنایع تولید کننده فاضلاب متوسط هستند. عمده آلایندههای موجود در فاضلاب صنایع نساجی ناشی از رنگدانهها و انواع افزودنیهای لازم برای رنگ رزی است. مقدار اکسیژن بیوشیمیایی (BOD) و ذرات جامد معلق (SS)، سولفات و کروم عمده آلایندههای موجود فاضلاب صنایع نساجی هستند.
شیمیایی
استفاده از مواد آلی با ساختار پیچیده در صنایع شیمیایی، میتواند باعث تولید فاضلاب حاوی مقدار اکسیژن شیمیایی (COD)، انواع ترکیبات آلی، فلزات سنگین، ذرات جامد معلق (SS) و سیانید شود.